Ahvenen ja kuhan pilkintä

Ahven

Ahvenenpilkintä alkaa heti jäiden tullessa. Keskellä talvea hyvä ahvensaalis saadaan matalikkojen tuntumasta. Kalaisaa matalikkoa ympäröi syvä vesi. Ahvenilla on mahdollisuus liikkua helposti syvän ja matalan veden välillä. Ahven voi löytyä myös saarten niemien kärjistä lähtevien matalikkojen penkoista, joiden ympärillä on syvää vettä. Sydäntalvellla isot ahvenet löytyvät monesti vasta lähellä matalikon syviä reunoja, joissa vettä saattaa olla 10-14m. Isoja ahvenia voi tavoitella läpi talven.

Keskitalvi on usein hiljaisempaa aikaa, kunnes helmikuussa alkaa paras tasapainosesonki. Helmikuussa valoisan aika ei vielä ole kovin pitkä ja ison ahvenen syönti ajoittuu päivälle. Tunnit ennen puolta päivää ovat parasta aikaa, mutta myös iltapäivällä voi esiintyä syöntipyrähdyksiä. Kevättä kohti paras syönti keskittyy yhä selvemmin auringon nousun ja laskun aikoihin.

Kuha

Myös kuhanpilkintä alkaa heti jäiden tultua. Kuhan talvisessa käyttäytymisessä on kaksi selvää syöntipiikkiä, nimittäin aamu- ja iltahämärä. Kuhaa saa toki pitkin päivää, erityisesti keskitalvella, mutta etenkin kevättä kohti mentäessä ja valon määrän kasvaessa ovat aamu ja ilta syönnin suhteen aivan ylivoimaisia.

Usein kala ei ole matalikon päällä, vaan matalikon lähettyvillä ja matalikon penkoilla. Salmipaikat ovat myös kokeilemisen arvoisia. Pilkkeinä käytetään pysty- ja tasapainopilkkejä, ja kuha saadaan iskemään helpommin, jos käyttää värikoukkua tai jos koukkuun sujauttaa pienen kalanpalan tai -silmän syötiksi.